11 maj 2018

Vaški stražarji iz Vnanjih in Notranjih Goric

Vaški stražarji iz Vnanjih in Notranjih Goric. Fotografija je z Brc v Vnanjih Goricah. V prvi vrsti tretji z leve je Pežak (Gregorc). Stoji drugi z leve Žerovco, šesti z leve Stane Marinko (Tomažev). V prvi vrsti je šesti z leve Grešaov (pri Slabetu). V drugi vrsti stoji drugi z leve Marinkotov Tone. V prvi vrsti četrti z desne Tomažev Tone. V prvi vrsti peti z desne Marinko. V drugi vrsti je peti z leve Lukcov Jože (igral je boben, ko je bila v Vnanjih Goricah godba.
V drugi vrsti šesti z leve sedi fašist Gaspari (v črni baretki z mrtvaško glavo). Na levi je verjetno tudi italijanski častnik, na desno pa Ferdinand (Nande) Marinko, Gajštrov, doma pri vulgo Marinku. Za časa domobranstva je bil civilni domobranski zaupnik, zadolžen za Vnanje Gorice. Posredoval je za mnoge, npr. za Martina Selana, ki ga je rešil smrti.
V drugi vrsti stoji šesti z levi Matičnov Jože iz Notranjih Goric, ki je preživel večino ostalih na tej fotografiji. Umrl je okoli leta 2012.
V isti vrsti je prvi z desne Hkavcov, brat dr. Alojza Pezdirja, poveljnike posadke v Kušlanovem gradu. Ta s fotografije je bil kuhar. Dr. Pezdir je menda preživel povojne poboje in naj bi živel potem v Veliki Britaniji. O tem naj bi govorila gospa iz Notranjih Goric, ki je služila pri Šinkovcu v Vnanjih Goricah.
Zanimivo je, da so mnogi starejši Vnanjčani s fotografije preživeli: tako Gajšter kot Pežak.

Povedal pokojni Franc Tomšič, Žvižgovc z Brezovice, okoli leta 2010.

Ni komentarjev: